KÜRTAJ NASIL YAPILIR - OPERASYON PLANLAMASI
Kürtaj kararı, kadınlar ve çiftler için zor bir süreçtir. Eğer hasta veya çift kararsızsa, operasyonu ertelemeyi ve yasal süre sınırına kadar düşünmelerine zaman tanımalarını öneririz. Kürtaj kararı kesinleştiğinde ise, hastaya psikolojik destek sağlarız. Eğer hasta son anda kürtajdan vazgeçerse, bu durumu olumlu bir şekilde karşılarız, çünkü hastaların iyiliği bizim önceliğimizdir.
Karar verme sürecinden sonra, operasyon planlaması aşamasına geçilir. Bu aşamamada kürtajın nerede ve hangi anestezi yöntemiyle (lokal ya da genel anestezi) yapılacağına karar verilir.
Genel anestezi ile gerçekleştirilecek kürtaj işleminden 6 saat öncesinde hastanın aç ve susuz olması gereklidir. Mide dolu iken anestezi almak risklidir; kusma durumunda yiyecekler akciğerlere kaçarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, küçük bir çay ya da bisküvi tüketimi bile operasyonun ertelenmesine neden olabilir.
Doktor, işlem öncesinde rahim ağzını yumuşatmak ve kürtajın daha kolay gerçekleşmesini sağlamak amacıyla bazı ilaçlar kullanmanızı isteyebilir.
Kürtaj işlemi için saat planlaması yapıldıktan sonra, hasta kararlaştırılan saatte sağlık merkezine gelir. Yatış işlemleri gerçekleştirilir ve ebe-hemşireler tarafından damar yolu açılır. Onam formları okunup imzalanır ve anestezi uzmanı hastayı değerlendirir. Anestezi almasına engel teşkil edecek bir durum yoksa, kürtaj operasyonuna başlanır.
Operasyon, jinekolojik masada gerçekleştirilir. Damardan verilen anestezi ilacı ile hasta kısa süreliğine uyutulur. Kadın doğum uzmanı, rahim ağzını tenekulum adı verilen bir aletle tutar ve inceden kalına numaralı bujilerle rahim ağzını genişletir. Plastik pipet şeklindeki kanüller rahim içine yerleştirilir ve enjektör yardımıyla rahim içi aspire edilir. İşlem ultrason eşliğinde yapılır. Ultrason sayesinde, rahim içinde gebelik kalma ihtimali ortadan kaldırılır. Rahim içinde herhangi bir şey kalmadığından emin olunana kadar işlem sürer ve ardından operasyon tamamlanır. Hasta uyandırılıır ve 1-2 saatlik dinlenme sürecinin ardından eve gönderilir. Bir hafta sonra hastanın rahim içini tekrar değerlendirmek için kontrole çağrılır. Anestezi aldığı için hastanın baş dönmesi yaşayabileceği göz önünde bulundurularak, araç kullanmaması gereklidir. Eğer hasta merkeze tek başına gelmişse, eve dönerken taksi kullanmalıdır.
Başka şehirden gelen hastaların kürtaj işlemini gerçekleştirip aynı gün evlerine dönmelerini sağlamak istiyoruz. Bu nedenle, hastanın açlık ve tokluk süresini ve operasyon randevusunu telefonla organize ediyoruz.
29/03/2023
KÜRTAJ GİZLİLİĞİ
Tüm tıbbi işlemlerde olduğu gibi Kürtaj işleminde de "Kürtaj Gizliliği" çok önemlidir. Hasta Hakları Yönetmelinin 23.maddesi gereği tıbbi uygulama sürecinde edinilen hastaya ilişkin bilgiler gizli tutulmak zorundadır. Bu ilke gereğince, hastaya sağlık hizmeti verilirken edinilen bilgiler, kanun ile müsaade edilen haller dışında, hiçbir şekilde açıklanamaz.