Kürtaj işlemi yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar (yaklaşık iki, iki-buçuk ay kadar eder) yapılabilir. Gebelikle ilgili ciddi sorun olduğunda, anomalili fetüs durumlarında kurul kararı ile daha ileri haftalarda da kürtaj işlemi yapılabilmektedir.
Kürtajdan sonra yaklaşık 30-40 gün sonra ilk adet görülür.
hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlığa sebep olmaz.
Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına, yapılan hastaneye, uygulanan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle muayene olmadan ücretini öğrenemezsiniz.
Kürtaj işlemi özel sağlık merkezlerinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir. Küçük şehirlerde olmasa da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kürtaj yapılan aile planlaması merkezleri mevcuttur.
Her iki anestezi şeklinin de farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Hastanın tercihine ve koşullara göre uygun olan anestezi seçilerek uygulanır.
Ay hesabı yerine hafta hesabı kullanmak doğrudur çünkü kürtajlarda 10 haftaya kadar yasal sınır belirlenmiştir. Burada gebelik haftası son adetin başladığı tarihe göre ve ultrasona göre hesaplanır.
Gebelik kesesi çok küçük olmadığı sürece yapılabilir. Ancak gebelik kesesi kürtaj yapılan aletin (kanül) ucuna gelmeyecek kadar küçükse gebeliğin alınamaması riski vardır bu durumda kesenin biraz daha büyümesini bekleyip daha sonra kürtaj yapılması tercih edilebilir.
Vakum yöntemi (enjektör ve plastik kanül) ile genellikle 10 haftaya kadar olan kürtajlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Burada doktorun vakum yöntemi konusunda tecrübeli olması önemlidir.
Bu kadar ileri gebelik haftalarında lokal anestezi ile ağrı hissedilme riski artar. Daha çok genel anestezi tercih edilir. Ancak çok normal doğum yapmış hastalarda ve ağrı eşiği yüksek hastalarda bazen lokal anestezi de uygulanabilmektedir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yapmaktan kaçınmak gerekir, bunun için korunmaya önem vermek gerekir.
Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir.
Ülkemizde düşük hapı veya kürtaj hapı (veya iğnesi) şeklinde kullanılabilecek bir ilaç yoktur. Bu tür ilaçalardan ve tavsiyelerden kaçınmanız gerekir. Doktor denetiminde olmayan her tür ilaç ve müdahale ciddi sonuçlar doğurabilir.
İlk kürtajda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve üçüncü kürtajlarda da vardır. Ekstra başka bir risk taşımaz.
Kızlık zarı çok geniş ve aletlerin geçmesine müsait olanlarda bazen kürtaj mümkün olabilir ancak çoğunlukla mümkün değildir. Muayene ile kısmen anlalılabilir ancak işlem sırasında kızlık zarının yırtılmayacağının garantisi verilemez.
Hayır. Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz.
Hastalara bu tür girişimsel işlemlerle ilgili video ve görüntüleri izlemelerini genellikle önermeyiz çünkü yapılan işlemleri çoğunlukla olduğundan farklı algılayarak endişe ve korkularını arttırırlar. Bunun yerine sadece doktorunuzun tavsiye ve anlattıklarını dinlemek daha faydalıdır.
Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilrisiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikel daha az olmaktadır.
Kürtaj için en çok kullanılan son yıllarda vakum aspirasyon yöntemidir. Bu yöntemde enjektör ve plastik ince boru sistemi (karman kanülü) vakum yaratarak rahim içerisindeki gebeliği emerek alır.
Genellikle 5-10 dakika zaman alır. Genel anestezi verilmişse hastanın uyanması da 10-20 dakika sürer.
Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
Çok küçük haftalarda yapılması tartışmalıdır, ancak yapılmasının faydası vardır zararı yoktur.
Kürtajdan bir sonraki adet döneminde spiral takılabilir.
Kürtaj olduğunuz gün banyo, duş serbesttir.
Kürtajdan sonra kanama bitse dahi 1 hafta boyunca havuza veya denize girilmesi önerilmez.
Genellikle beşinci, altıncı ve yedinci haftanın başları en uygun zamandır. Daha erken gebelikler çok küçük olduğu için nadiren alınanama riski vardır, daha büyük gebeliklerde ise ağrı daha fazla olmaktadır ve işlem daha uzun sürmektedir.